Do’s en dont’s in Thailand

Dos en donts in Thailand feature image 01

Samenvatting Artikel

Je rondreis in Thailand gepland? We geven je een aantal praktische tips en handreikingen over de Thaise cultuur. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal te weten komt over de Thaise cultuur en omgangsvormen.

Aangeven

Altijd met de rechterhand. Vrouwen mogen niet iets rechtstreeks aan een monnik geven. Men kan het neerleggen en richting de monnik schuiven zodat hij het zelf kan pakken.

Afdingen

Vooral op markten en kleine winkels. De grote winkelcentra en warenhuizen hebben vaste prijzen.

Affectie

Het tonen ervan in het openbaar wordt als onbeleefd beschouwd. Hand in hand lopen wordt door sommige Thaise stelletjes wel gedaan maar dat is dan ook het enige.

Alstublieft en Dank U

Worden door de Thai vrij weinig uitgesproken, een glimlach is vaak al genoeg.

Antiek

Ook hier is veel namaak en let ook op of je het wel uit mag voeren.

Bestek

Thais eten met vork en lepel, je zult zelden een mes aantreffen. De vork wordt gebruikt om het eten op de lepel te schuiven.

Boeddha beelden

Beelden en afbeeldingen moeten hoog staan of worden opgehangen en met respect worden behandeld. Als je een Boeddhabeeld wilt kopen check dan eerst of deze uitgevoerd mag worden. Antieke beelden mogen niet worden uitgevoerd.

Complimenten

Zo vaak mogelijk, Thais zijn er gek op.

Edelstenen/Sieraden

Let erg goed op als je deze wilt kopen. Er zijn veel gevallen waar het mis is gegaan. Loop nooit zomaar met iemand mee die jou op straat aanspreekt hierover. Laat de sieraden ook nooit naar huis sturen, zorg dat je ze met een certificaat mee krijgt. Ga naar een goede juwelier, jouw reisleiding/reisorganisatie weet vaak de juiste adressen. Saffieren en robijnen zijn voordelig in Thailand omdat ze hier ook worden gevonden.

Feesten

Als je op een feest wordt uitgenodigd kleed je dan netjes, zwart is alleen voor begrafenissen.

Festivals

Als u naar Thailand gaat kijk of er in die periode een festival is, vooral Songkran (Thais Nieuwjaar in april) en Loy Kratong (feest bij de eerste volle maan van november om het einde van de regentijd en de grote rijstoogst te vieren) zijn leuk om mee te maken.

Fotografie

Thais vinden het over het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden maar vraag er wel even toestemming voor. Bij de bergstammen kan het voorkomen dat je er voor moet betalen of dat ze het niet toestaan.

Geduld

Dat scheelt een hoop ergernis. Voor een Thai is er niets erger dan gezichtsverlies. Als je hen een vraag stelt waar zij het antwoord niet op weten begint men te lachen of geeft een antwoord waar je waarschijnlijk niets aan hebt.

Geld

Op het Thaise geld staat een afbeelding van de koning. Mocht je het laten vallen zet nooit je voet erop om te voorkomen dan het verder rolt of waait (zie ook Koninklijke Familie).

Haar en hoofd

Mag je bij een Thai niet aanraken ook niet bij kinderen, doet je dit toch per ongeluk bied dan je excuses aan. Het hoofd is het hoogste deel van het lichaam, letterlijk en figuurlijk.

Kado

Als je een Thai een cadeau geeft zal hij het niet in jouw bijzijn uitpakken. Dit vinden ze onbeleefd en het voorkomt dat ze moeten zeggen het mooi vinden terwijl hun blik zegt dat ze er niets aan vinden.

Koninklijke Familie

Worden met zeer veel respect behandeld. Als je in Thailand naar de bioscoop gaat zal men voor de film het volkslied spelen en afbeelden van de Koning tonen. Je moet dan gaan staan. Grappen en beledigingen kunnen een fikse boete of zelfs gevangenisstraf tot gevolg hebben.

Lachen

Lach en ze zullen je leuk vinden. Een glimlach kun je ook gebruiken om u te excuseren voor kleine dingen, als dank of als kinderen en bedienden een wai maken.

Lekker

Het kan zijn dat men je iets te eten aanbiedt om te proeven. Zeg nooit dat het vies is, men kan beter zeggen het is lekker, maar niet voor jou.

Monniken

Zijn erg belangrijk en moeten met respect worden behandeld. Het aanraken van een monnik of zijn gewaad door een vrouw is taboe. Ga als vrouw in de bus ook nooit naast een monnik zitten of staan.

Namen

Je kunt de Thai aanspreken met hun voornaam of bijnaam vooraf gegaan door Khun.

Obers

Trek niet hun aandacht door te fluiten, te klappen of met de vingers te knippen. Je wenkt ze het beste met uw hand, vingers recht en handpalm naar beneden.

Opscheppen

Vooral vertellen dat het land waar men vandaan komt beter is dan Thailand wordt niet gewaardeerd.

Relax

Doe rustig aan, vooral als je net gearriveerd bent.

Respect

Toon respect naar ouderen, monniken en het koningshuis, wees aardig en beleefd.

Restaurants

De meeste Thaise restaurant sluiten de keukens om 22.00 uur. Hou hier rekening mee als je laat wilt eten. Het is ook vaak gebruikelijk dat alle gerechten tegelijk op tafel komen (m.u.v. het dessert).

Rijst

Is het belangrijkste voedsel in Thailand, het is zeer onbeleefd om rijst in het zicht van een Thai weg te gooien.

Schoenen

Word je bij een Thai thuis uitgenodigd of ben je in een tempel, dan word je geacht uw schoenen uit te doen.

Stem

Praat rustig ook als je kwaad wordt, het verheffen van de stem wordt door de Thai als gezichtsverlies beschouwd en men gaat hier echt niet harder door lopen, in tegendeel.

Taxi’s

Neem een taxi-meter, de meter moet aan, beginstand 35 baht. Neem nooit taxi’s die voor hotels staan te wachten en je voor een leuke prijs de stad willen laten zien. Je wordt dan ongevraagd naar allerlei winkels gebracht waar zij commissie krijgen. Dit geldt ook voor de luchthaven, als je geen transfer hebt geboekt, loop dan naar de standplaats van de taxi-meter en vermijd de mensen die je binnen op staan te wachten en je vervoer aanbieden.

Tempels

Zorg dat je schouders en benen (enkels) bedekt zijn. Draag geen slippers zodat men tijdens het lopen de onderkant van de voeten kan zien. Ga nooit met uw voeten richting een boeddhabeeld zitten. Bij het betreden van de tempel zitten in de deuren vaak hoge drempels, stap hier altijd overheen, nooit op de drempel.

Topless

Is officieel verboden in Thailand maar in de grote badplaatsen staat men het oogluikend toe.

Uitnodigen

Als je bij een Thai thuis wordt uitgenodigd kun je iets van fruit, gebak of bloemen meenemen maar het is niet nodig, het wordt wel gewaardeerd. Je moet je schoenen uit doen tenzij men aangeeft dat het niet hoeft.

Vermijden

Dingen, mensen en situaties waar men niet van houdt. Thais doen dit liever dan er over klagen.

Voeten

Zijn het laagste deel van het lichaam, stap niet over iemand heen of wijs niet naar iemand met uw voeten. Als u gaat zitten doe dan niet de benen over elkaar, zodat u onbedoeld de onderkant van uw voeten aan iemand laat zien.

Volkslied

Wordt 2 maal per dag gespeeld om 08.00 en 18.00 op radio en tv, maar ook kan het zijn dat je in een park loopt en het volkslied uit de luidspeakers schalt. Je wordt dan geacht stil te staan tot dat het volkslied afgelopen is.

Vragen

Als je aan de praat raakt met een Thai, dan vragen zij vaak dingen die voor ons al te persoonlijk zijn zoals hoeveel verdien je. Je kunt het beste grappig reageren met een opmerking zoals, “nooit genoeg”.

Wai

Wordt gemaakt voor monniken, oude mensen en superieuren. Maak geen wai voor bedienden, kinderen en mensen die lager op de sociale ladder staan. Hoe lager het hoofd hoe meer respect. Voor buitenlanders is het moeilijk om de wai te maken omdat vaak niet weet of de Thai hoger of lager op de sociale ladder staat dan jou. De mindere zal altijd het initiatief voor de wai nemen.

Wijzen

Met een vinger naar objecten of dieren is toegestaan, maar het is zeer onbeleefd om naar een persoon te wijzen. Thais richten zelf de wijsvinger op iemand om te vloeken of uit te schelden.

Woorden

Een aantal Nederlandse woorden zijn in het Thais niet echt nette woorden vooral ons “hoi” en “mooi”. Als je in een winkel onder elkaar zegt dat iets “mooi” is, kan dit rare blikken opleveren, net zoals het elkaar begroeten met “hoi”.

Meer blog artikelen