Deze ingrediënten worden in Thailand gebruikt

Ingredienten feature image 01

Samenvatting Artikel

Ben jij benieuwd welke ingrediënten het meest gebruikt worden in Thailand? Misschien heb je ooit wel een hele lekkere curry gegeten of een lekkere Pad Thai gegeten in Thailand. In Thailand wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten ingrediënten. Wij zochten uit wat de populairste ingrediënten in Thaise gerechten zijn en hebben ze voor je op een rij gezet. 

Palmsuiker

Veel Aziatische landen gebruiken suiker voor het in balans brengen van hun hartige gerechten. In Thailand wordt eigenlijk altijd palmsuiker gebruikt, dat in blokken verkocht wordt. Hierbij worden er stukken van het blok afgesneden. In Thailand wordt de goudgele, lichte variant gebruikt. De donkere variant wordt vooral gebruikt in Indonesië.

Voorbeeld Palmsuiker

Rijst

Ook rijst wordt veel gebruikt voor Thaise maaltijden. Je zal zelden een Thaise maaltijd zonder rijst zien. In het Noorden eet men vooral gestoomde kleefrijst. Je hebt misschien vast al eens van mango sticky rice gehoord, wat een bekend toetje in Thailand is. Rijst wordt ook veel naast hartige gerechten gegeten. Verder wordt ook jasmijnrijst veel gegeten in Thailand.

Vissaus

Ook vissaus wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Vooral in de Thaise keuken worden veel gerechten met vissaus bereid. De saus wordt van gefermenteerde vis gemaakt, waardoor deze een ietwat aparte smaak heeft. De saus ruikt los iets minder lekker, maar is verwerkt in curry’s of marinades echt een topper. Vissaus wordt veel gebruikt om gerechten een meer zoutige smaak te geven. 

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die wordt gewonnen uit de Curcuma Longa. De specerij wordt ook wel uit de wortelstok van de plant gemaakt. Kurkuma wordt veel gebruikt voor kerriepoeder en curry gerechten. Het is ook kurkuma die ervoor zorgt dat gerechten een gele kleur hebben. De specerij smaakt ietsjes bitter, maar dat is maar in een vrij milde vorm.

Voorbeeld Kurkuma

Garnalenpasta

Garnalenpasta wordt van origine veel in de Indonesische keuken gebruikt, maar ook veel in de Thaise keuken. Thaise garnalenpasta is stroperig en vloeibaar en wordt in een roze pot verkocht. De pasta wordt van gefermenteerde garnalen gemaakt. De geur is niet al te lekker, maar deze pasta maakt gerechten wel helemaal af. Zeker een aanrader om eens te proberen als je in Thailand bent.

Limoenblad

Limoenblad zorgt ervoor dat maaltijden een frisse smaak krijgen. De geur van de bladeren is ietwat bloemig. Limoenblad wordt veel in de Thaise keuken gebruikt voor diverse soorten gerechten. Bij voorkeur wordt er gewerkt met verse limoenbladeren. Deze blijven namelijk het langst goed. Limoenblad wordt vooral veel met hartige gerechten gecombineerd. Denk aan soep en curry. Ook is het zeer geschikt voor desserts. 

Voorbeeld Limoenblad

Galangal

Galangal is ook wel een soort gember en wordt vaak Thaise gember genoemd. De smaak lijkt veel op die van jonge gember. Dit is echter niet vergelijkbaar met de gember die wij gebruiken. De wortels lijken aan de buitenkant weliswaar op elkaar, maar galangal is harder en bleker. Galangal wordt voor diverse Thaise gerechten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Thaise curry en kip rendang.

Wist jij al dat deze ingrediënten veel in de Thaise keuken worden gebruikt?

Meer blog artikelen