Kanchanaburi

Samenvatting Artikel

Kanchanaburi ligt te midden van prachtige kalksteenheuvels en uitgestrekte suikerrietplantages. Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de beruchte Birma-spoorweg en de Brug over de rivier de Kwai. De provincie grenst aan Myanmar (Birma), ligt 130 km ten westen van Bangkok.

Voorbeeld Kanchanaburi

Bezienswaardigheden in Kanchanaburi

  • De brug over de Khwae Yai-rivier en de Birma-spoorweg. De eerste spoorbrug over de Khwae-rivier was van hout en werd gebouwd door geallieerde krijgsgevangenen en Aziatische dwangarbeiders. In 1943 werd er een ijzeren brug gebouwd, die herhaaldelijk werd gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. Na de oorlog werd deze beruchte spoorbrug onsterfelijk gemaakt in de film “The Bridge on the river Kwai” uit 1957. De brug maakte deel uit van de 441 km Lange Birma-spoorweg.
  • Een rit over de ‘dodenspoorweg’ is zonder meer indrukwekkend. Deze loopt vanaf de provinciale hoofdstad tot het Nam Tok spoorwegstation dichtbij de Sai Noi waterval. Deze route geeft een goede indruk hoe moeilijk het geweest moet zijn om deze spoorweg aan te leggen. Van de oorspronkelijke Birma-spoorweg resteert nog 77 km.
  • Het Kanchanaburi oorlogskerkhof vind je aan de hoofdstraat. Hier liggen ongeveer 7000 geallieerde krijgsgevangenen begraven.
  • Het JEATH oorlogsmuseum ligt op het terrein van een tempel (Wat Chai Chumphon). JEATH staat voor Japan, Engeland, Australië, Thailand en Holland. De benauwde gevangenishutten van bamboe bevatten foto’s en tastbare herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog.

Eten en Uitgaan 

In de avond is het leuk om de JJ market te bezoeken voor de liefhebbers van lekker eten en shoppen. Fruit, Thaise hapjes, kleding, tassen en vele souvenirs. Ook leuk is Koreaans fonduen op de markt. Je kunt hier voor ongeveer 80 Bath onbeperkt eten. Je krijgt een pan op tafel waarin je zelf je eigen eten kan koken (soort SukiYaki), maar bovenop zit een gedeelte waarop je kunt grillen. Het kost niet veel en het is heerlijk eten. Volop keuze uit vlees, vis en groente en er zijn ook al bereidde gerechten als Nasi.

De locatie van de JJ market is tegenover de War Cemeterie aan de hoofdweg en het begint ongeveer om 17.00 uur tot duurt tot 22.00 uur.

Bezienswaardigheden buiten Kanchanaburi

  • Nationaal Park Sai Yok, circa 100 km van Kanchanaburi. Een rivierlandschap en bekend van de indrukwekkende Sai Yok Yai-waterval, die zich vlak bij het bezoekerscentrum in de rivier de Khwae Noi omlaag stort. Bezoekers kunnen per boot over de Kwai Noi rivier (opstappen bij de Pak Saeng Piet in Tambon Tha Sao, ten zuidwesten van het Nam Tok spoorwegstation en de Sai Yok Noi waterval) door de grot heen varen en daarna stroomopwaarts doorvaren naar de Sai Yok Ya Waterfall, deze ligt circa 140 km buiten de stad.
  • Wat je echt gezien moet hebben in Kanchanburi zijn de Erawan watervallen. Deze waterval heeft 7 trappen en is omgeven door prachtige Thaise Jungle. Het is er lekker koel en schaduwrijk en je kunt er heerlijk zwemmen. Het water is helder blauw en zit vol vissen. Behalve zwemmen kun je er ook wandelen tot aan de 7e trap van de waterval. Iedere trap is weer anders en de kans dat je onderweg apen of andere dieren tegenkomt is heel groot. De Erawan watervallen is de ideale plek om een dagje te genieten van de prachtige natuur van Thailand.

Vanuit Kanchanaburi busstation (in het centrum) gaan openbare bussen naar de Erawan. Het is ook mogelijk een busje te huren met eigen chauffeur of een tour te boeken waar diverse bezienswaardigheden in zitten zoals: ‘de Erawan watervallen’, een rit op een olifant, een bezoek aan de beroemde Brug over the River Kwai, een bezoek aan de Krasae Cave en een treinrit over de Death Railway. Deze tours zijn inclusief vervoer in een aircobusje, lunch en een gids. Deze tour is overal te reserveren, niet alleen bij resorts en hotels maar ook bij Thaise reisbureau(tjes) in het centrum van kanchanaburi.

Avontuur

Op het hierboven genoemde stuwmeer bij de Sri Nakarin Dam is het mogelijk om te overnachten. Je slaapt op een woonboot met rondom een veranda. Deze wordt door een ander bootje het meer opgesleept en u wordt dan ergens aan een bergwand op het meer vastgelegd.

Bij de woonboot krijg je een kano. Op de boot kun je zelf koken maar het is ook mogelijk om een maaltijd te bestellen, deze komen ze per boot brengen. Het is een beetje kamperen want douchen doe je in het meer of met een teiltje water. Er is wel een wc op de boot. Het is mogelijk om de volgende dag de boot weer te verslepen naar een andere plek op het meer.

Richting Si Sawat zijn ook mogelijkheden om op een meer te slapen. Het is mogelijk om het opvanghuis voor tijgers te bezoeken dat Thaise monniken hebben opgezet voor de circa 30 tijgers. Soms kunnen bezoekers dichtbij de tijgers komen en onder begeleiding van een monnik een kort wandelingetje maken.

Prasat Muang Sing de ruïnes van deze 800 jaar oude stad bevinden zich langs de steile oevers van de Kwai Noi rivier. Het voornaamste gebouw is de Khmer Prasat Muang Sing Wat, het meest westerse uitkijkpost van het oude Khmer-rijk is geweest.

Ontdek de River Kwai per kano of Kayak. Geniet van de rust en het uitzicht over de prachtige groene rivier banken vanuit uw kano. Tropische vogels, varanen en nog veel meer, u kunt het allemaal tegenkomen onderweg.

Tip

Langs de weg naar de Drie Pagoden-pas op de grens met Birma liggen verschillende nationale parken en reservaten. Een schitterende route door bergachtig gebied en natuurparken (b.v. Sai Yok National Park, ook met watervallen). Onderweg vele watervallen, grotten en hotsprings. Je kunt zelfs even Birma in aan het eind van de route. Aan het einde van de route ligt MonVillage met de langste houten brug ter wereld, de Mon Bridge. Het is een behoorlijke afstand dus wij raden aan om onderweg te overnachten in een van de vele leuke (kleine)resorts.

In Tha Muang, een stad vlakbij Kanchanaburi, ligt een prachtig tempel complex ‘Wat Tham Suea’. Het complex ligt bovenop een berg en eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de rijstvelden aan de ene kant en de rivier aan de andere kant. Het is een Chinees-Thais complex en het bestaat uit meerdere prachtige tempels en een gigantische gouden Boeddha.

Als je een donatie doet dan mag u iets op een dakpan schrijven die dan op een nog nieuw te bouwen deel van de tempel komt.

Je kunt naar boven met de trap (heel wat treden), maar er is ook een soort lift. Naar beneden kun je ook kiezen voor een alternatieve route langs een slingerpad. Hier kom je dan nog langs een kleine grot met een boeddha. Hier zitten vaak monniken te bidden. Deze tempel ligt ongeveer op 15 minuten van het centrum van Kanchanaburi. Er zitten wat kuilen in de weg, maar het is allemaal de moeite waard. Je komt ook langs een hele grote Chinese begraafplaats, indrukwekkend om te zien.

Halverwege is er nog een tempel met een gigantische draak die tegen de berg ligt. Dit is de ingang dus je loopt zo zijn bek in. De tempel zelf is minder mooi dan Wat Tham Suae, maar de draak is erg leuk om even te zien. Er zijn weinig toeristen die deze tempel weten te vinden dus het zijn voornamelijk de Thais en Chinezen die er komen.

Bereikbaarheid

Kanchanaburi heeft een goede en directe verbinding met Bangkok en andere nabijgelegen provincies. Bussen vertrekken regelmatig vanuit Bangkok’s Southern Bus Terminal voor de twee tot drie uur durende reis. Treinen vanuit Bangkok vertrekken dagelijks vanuit Bangkok Noi Railway Station in de richting van Kanchanaburi.