Chiang Mai

Samenvatting Artikel

Chiang Mai (letterlijk “Nieuwe Stad”), op circa 700 kilometer van Bangkok, is op een na belangrijkste stad van Thailand. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige en bergachtige provincie. Chiang Mai ligt in een vruchtbare vallei op circa 300 meter boven de zeespiegel. Hoewel Chaing Mai 45 keer zo klein is als Bangkok, heeft de stad bijna evenveel wats als de hoofdstad.

Chiang Mai trekt steeds meer bezoekers vanwege de aparte festivals, de 14e-eeuwse tempels, schitterende landschappen, het aparte eten en uitstekende winkel mogelijkheden. Chiang Mai heeft een aangenaam koel klimaat in de winter.

De inwoners van de provincie Chiang Mai hebben een cultuur die op veel punten afwijkt van die in de rest van het land. Het zijn veelal boeren en handwerkers met een eigen dialect, eigen gebruiken, eigen festivals, eigen inheemse kunstwerken, eigen dansen en een aparte keuken. De bergstammen dragen bij aan het speciale en kleurrijke karakter van Chiang Mai en omgeving.

Voorbeelden tempel Wat Phra Singh

Bezienswaardigheden

 • De tempel Wat Phra Singh dateert uit 1345 en herbergt de as van de koning Kham Fu. De Wihan Lai Kham is een prachtig Lanna-gebouw met bewerkte en vergulde frontons en versierd met muurschilderingen. Ook hier staat de Phra Buddha Singh, net als zijn naamgenoot in Bangkok.
 • Wat Chedi Luang heeft een enorme pagode en is onder andere bekend vanwege de schitterende trap met Naga’s (draken) de Chedi oorspronkelijk circa 90 meter hoog, raakte in 1545 door een aardbeving beschadigd.
 • Wat Chiang Man is Chiang Mai’s oudste tempel. Bekend om de teakhouten Lanna-zuilen en de Chedi omringd door olifantskoppen. De wihan herbergt de Buddha Sila, vermoedelijk in de 6de eeuw in Noord India gemaakt.
 • De Wat Suang Dok aan Suthep Road, gebouwd in een tuin van de Lanna Thai-monarchen.
 • De open Wihan is in de jaren dertig gerestaureerd. De kleine witte Chedi’s bevatten de as van leden van Chiang Mai’s vroegere koninklijke familie. In een tweede kapel bevindt zich een 500 jaar oude bronzen Boeddha, een van Thailand grootste bronzen beelden.
 • Het Chiang Mai Nationaal museum, herbergt een interessante collectie met kunst en handwerk uit de noordelijke regio’s van Thailand en is geopend van woensdag tot zondag tussen 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags (behalve op feestdagen).
 • De avond/nacht-bazaar heeft een ruime keus en voordelige prijzen, deze markt doet niets onder dan die van Bangkok. Dit is ook een goede plek om de Birmees getinte keuken van Chiang Mai uit te proberen.
 • Overdag vindt u op de Warorot-markt kleren, producten van de bergvolken, deze zijn vaak goedkoper dan op de avond-bazaar.

Bezienswaardigheden buiten Chiang Mai

 • Jungle trekking: meestal zijn de trekkings te voet, soms per boot, olifant, paard of jeep. Jungle trekkings duren twee tot zeven dagen. De deelnemer gaat langs begroeide bergen, hoge valleien en bezoekt afgelegen, hoger gelegen dorpen om daar te overnachten. Over het algemeen is het een combinatie van twee of drie vervoermiddelen. Zou je zelf een trekking willen boeken, ga dan een aantal lokale reisbureaus af en vergelijk de condities, alvorens u een tour boekt. Alle tochten moeten worden geregistreerd bij de Tourist Police, om de trekkers te beschermen. Vermijdt lokale reisbureaus die dit niet doen.
 • Doi Suthep is een druk bezochte, dicht beboste berg in het twee hoge pieken tellende Nationaal ParkDoi Suthep-Doi Pui. Circa 12 km van Chiang Mai. Vlakbij de 1601 meter hoge top staat Wat Phra Tat Doi Suthep. Een van de meest vereerde boeddhistische heiligdommen in Noord Thailand. Je kunt kiezen tussen een steile klim over de indrukwekkende Naga-trap van circa 300 treden of de kabelbaan. Het tempelcomplex biedt een schitterend uitzicht over Chiang Mai en omgeving. De gouden pagode bevat stoffelijke resten van Boeddha en trekt boeddhistische pelgrims aan vanuit de hele wereld. De Fauna rond Wat Doi Sutep is een grote attractie voor natuurliefhebbers en niet in de laatste plaats voor fotografen.
 • Nationaal Park Doi Inthanon, met de hoogste berg van Thailand de Doi Inthanon 2565m. Het Nationaal park ligt op circa 58 km van Chiang Mai en is een populaire bestemming voor dagtochten. Het gebied is ook geliefd bij vogelaars, er komen meer dan 400 soorten vogels voor. De Mae Ya-waterval is een van de grootste attracties, de Mae Ya-waterval stort zich van een hoogte van 250 m omlaag. In het park wonen de bergstammen Karen en Hmong. In Ban Pin, 163 km ten noorden van Chiang Mai, vinden we 50 warmwaterbronnen in een prachtige, bosrijke omgeving. Een van de beste trainingscentra voor olifanten in Noord Thailand en minder toeristisch dan vele andere ligt bij hoofdweg 11, circa 37 km van Lampang. Hier leren olifanten het opstapelen, dragen en voortduwen van boomstammen.

Per fiets Chiang Mai en omgeving verkennen

Er zijn avontuurlijke fietstochten en fietsvakanties in Chiang Mai en Noord-Thailand te maken. Diverse mogelijkheden zijn er zoals: een halve dag, volledige dag en meerdaagse fietstochten en zelfs fietsvakanties.

Festivals

 • Songkran het Thais nieuwjaar, wordt landelijk gevierd van 12 tot 14 april. Maar het uitbundigst in en rond Chiang Mai. Het is een groot feest ter ere van het water. Er worden emmers water uitgekieperd over iedereen op straat. Niets vermoedende toeristen vormen het beste doelwit. Oorspronkelijke gewoonten zijn blijven bestaan, zoals het betuigen van respect aan ouderen en monniken door reukwater op hun handen te sprenkelen.
 • Het Bloemenfestival van Chiang Mai, in februari pronken ze met hun bloemenpracht. Er zijn bloemententoonstellingen, er worden ambachtelijke producten verkocht en er is een schoonheidswedstrijd.
 • Loi Krathong op de avond van volle maan in november. Dan laten de Thai in Chiang Mai een soort lampion op in tegenstelling tot de andere lokale bevolking in Thailand die kleine bootjes te water laten met een kaarsje en een muntje om de watergeesten gunstig te stemmen.

Bereikbaarheid Chiang Mai

Chiang Mai is goed te bereiken vanuit Bangkok. Er is een internationaal vliegveld in Chiang Mai. Regelmatig vertrekken autobussen voor de circa tien uur durende reis vanaf Bangkok. De Thaise spoorwegen hebben eveneens een dagelijkse verbinding vanaf Bangkok, zelfs met een comfortabele slaaptrein. Reisduur circa 11-13 uur.