Ayutthaya

Samenvatting Artikel

De oude hoofdstad Ayutthaya, stroomopwaarts van Bangkok, is de grootste bezienswaardigheid van de streek. Ayutthaya is circa 75 kilometer ten noorden van Bangkok gelegen, dus kan er makkelijk een dagbezoek worden gebracht. Het stadscentrum ligt op een eiland en wordt omringd door de rivieren Chao Phraya, Lop Buri en Pasak. Op dit eiland bevinden zich de meeste bezienswaardigheden van de stad.
Maar ook een overtochtje met een samlo naar de overkant van de rivieren is de moeite waard. Advies voor de echte cultuurliefhebber is om een meerdaags bezoek in te plannen.

Bezienswaardigheden / attracties

  • Wat Na Phra Men is een van de mooiste kloosters van Ayuttha en een van de weinige gebouwen die na de Birmese plundering van 1767 overeind is gebleven.
  • Wat Phra Si Sanphet, deze staatstempel werd in de 15de eeuw gebouwd en staat bekend om zijn drie chedi’s.
  • Wihan Phra Mongkhon Bophit heeft een van de grootste boeddhabeelden van Thailand.
  • Wat Mahathat is een van de grootste en indrukwekkendste wat-complexen.
  • Wat Thammikarat, op deze plek staat de ruïne van een grote, achthoekige chedi uit de vroegere Ayutta-periode. Naast deze chedi ligt de wihan-ruïne.
  • Het historisch park van Ayutthaya is gelegen tegenover het Chao Sam Phraya National Museum. Dit historische park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voorbeeld Ayutthaya Tempel

Festivals

In september vinden de indrukwekkende internationale zwanenboot en longtailboot races plaats op de Chao Phraya rivier in Ayutthaya. Dit is erg leuk om bij te wonen. Daarnaast vindt ieder jaar in december het ‘Ayutthaya World Heritage Site Celebration’ plaats in het historische park van Ayutthaya met een indrukwekkende show van licht en geluid.

Bereikbaarheid

Van Bangkok lopen in alle richtingen goede wegen en er rijden treinen. Ayutthaya is vanuit Bangkok met de trein (circa anderhalf uur) of bus (circa twee uur) te bereiken. Verschillende hotels in Bangkok bieden combinatie dagtrips aan naar Ayutthaya met zowel de boot als bus.